0
Winkelwagen
€ 0,00
Content pagina's / Header / Over Andre

André van Duin, pseudoniem van Adrianus Marinus Kyvon (Rotterdam, 20 februari 1947) is een Nederlandse revueartiest, komiek, zanger, acteur, regisseur, presentator, tekstschrijver en programmamaker.
 

Adrianus Marinus Kyvon werd geboren op 20 februari 1947 in Rotterdam. Zijn vader werkte als magazijnbediende bij de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij. Kyvon zag daar als kleine jongen op personeelsfeesten optredens van onder meer Johnny Kraaykamp en Rita Corita. Hierop bekwaamde hij zich in het imiteren van bekende Nederlanders. Op de lagere school viel Kyvon niet alleen op met zijn rode haar, maar ook door deze imitaties en zijn gevoel voor humor. Hij werd al snel de ster van elk klassenfeest.
 

Na de lagere school ging Kyvon naar de ambachtsschool voor een opleiding als machinebankwerker. Zijn grote interesse bleef echter het parodiëren van artiesten, al waren zijn leerkrachten vaak niet blij met de momenten die Kyvon koos voor zijn imitaties. In september 1962 typte hij een open sollicitatiebrief aan de toenmalige chefs lichte muziek van de verschillende omroepen, die hij tekende met zijn artiestennaam: André van Duin. Hij werd afgewezen maar bleef proberen. Intussen vond hij werk als jongste bediende bij een Rotterdams verzekeringskantoor. In 1964 hadden zijn brieven succes. Hij mocht een aantal optredens verzorgen voor het radioprogramma Minjon. Kyvon was toen 16 jaar. In datzelfde jaar organiseerde de AVRO de talentenjacht Nieuwe Oogst. Kyvon meldde zich meteen aan. Hij doorliep de voorrondes met gemak. Op 24 juli 1964 won hij de finale en kreeg een bokaal en een optreden in de televisieshow van Willy en Willeke Alberti: de Zaterdagavondshow. Kyvon brak definitief door als Van Duin. Twee weken later, op 8 augustus 1964, vormde zijn bandparodie het voorprogramma van het legendarische optreden van de Rolling Stones in het Kurhaus.[1] Hierop kreeg hij veel aanbiedingen. Van Duin zocht en kreeg daarom managers: Theo Rekkers en Huug Kok. Al snel richtten ze André van Duin Producties op.
 

In 1965 kwam Van Duins eerste single uit bij Philips: Hé hé ik heet André, bekend van zijn optreden bij Willy en Willeke Alberti. In 1968 maakte Van Duin onder regie van Guus Verstraete jr. vijf televisieshows voor de AVRO met de titel Een avondje tv met André. Hij trad verder op als gast in onder meer de Rudi Carell Show, de Mounties en Oebele. Ook toerde hij door de Nederlandse Antillen en Suriname. Ook stond hij dat jaar voor het eerst professioneel in het theater als onderdeel van de Snip-en-Snaprevue. Zijn aandeel was de toen al bekende act van gekkebekkentrekker bij lollig aan elkaar gemonteerde uitspraken, die ruim tien minuten duurde.
 

In 1970 ging een lang gekoesterde wens van Van Duin in vervulling. Onder leiding van Joop van den Ende Theaterproducties bracht hij een eigen revue: Lach in de ruimte. De revue trok 2 jaar door Nederland. Sidekicks waren Frans van Dusschoten en Ria Valk. Er zou een reeks van revues volgen.


Televisiecarrière (twintigste eeuw)
Vanaf 1967 was Van Duin regelmatig te zien op de Nederlandse televisie. Enkele jaren later begon hij met zijn theatercarrière. In zijn door de TROS uitgezonden revues werd hij bijgestaan door Frans van Dusschoten en Corrie van Gorp. In 1972 speelde hij een grote rol in de NCRV-televisiefilm Het meisje met de blauwe hoed.

 

In 1973 begon Van Duin samen met Ferry de Groot met de Dik Voormekaar Show op de radio. Eerst (1972-1973) bij Radio Noordzee (waar hij moest vertrekken toen hij directeur John de Mol sr. voor gek zette), later (1976-1985) bij de NCRV en weer later (2000-2003) bij de TROS. De slome meneer De Groot, de opvliegerige Ome Joop (Van Duin zelf: "Nee, nou wordt-ie mooi!") en de sullige Harry Nak (ook weer door Van Duin: "Daar is de koffie!") vervulden daarin de hoofdrollen. Op meneer De Groot en Toos na, deed Van Duin alle stemmen in het programma.
 

Eind jaren tachtig presenteerde Van Duin het programma Animal Crackers, waarin filmpjes van dierentuindieren door hem van grappige voice-overs werden voorzien. Als Jaap Aap deed hij hetzelfde met beelden uit de actualiteit. Het bekendst hieruit was 'de Minuut van Ruud', waarin hij de stem insprak van Ruud Lubbers. Hij sloot altijd af met de uitspraak: "Tuut tuut tuut, de groetjes van Ruud." Begin 1987 was Van Duin op televisie te zien in De Ep Oorklep Show, samen met onder meer Frans van Dusschoten en Hans Otjes.
 

Van Duin speelde hoofdrollen in verscheidene Nederlandse speelfilms. zoals Joep Meloen in Ik ben Joep Meloen en de rondreizende kiezentrekker in De Boezemvriend (een persiflage op de novelle De Inspecteur-generaal van Nikolaj Gogol). Ook maakte hij enkele andere producties, waaronder een kerstshow bij de TROS in 1978 en in 1982 de musical Boem-Boem.
 

In 1978 en 1979 presenteerde hij het TROS-programma Te land, ter zee en in de lucht. Hij beperkte zich niet tot presenteren, maar gedroeg zich tijdens het programma ook als komiek. Tijdens het muzikaal intermezzo van Luv' ging hij bijvoorbeeld tussen de meiden staan en als typetje Willempie mee dansen en zingen. Verder maakte hij zich onsterfelijk als commentator. René Stokvis had namelijk het idee dat ze, behalve Van Duin, eigenlijk nog een tweede presentator moesten hebben die de voice-over deed. De TROS zette een leeg hokje op het terrein en in dat hokje zat 'meneer Vreugdevol' die zogenaamd commentaar gaf. Op geheel eigen wijze begeleidde Van Duin de deelnemers met komisch commentaar. In de aftitelingen van 1979 stond dit typetje vermeld: 'commentaar: de heer Vreugdevol'. Van 1990 tot 1999 speelde Van Duin samen met Ron Brandsteder de quiz Wie ben ik?.
 

Muzikale carrière (twintigste eeuw)
Al vanaf het begin van zijn carrière nam Van Duin plaatjes op. Zijn tweede single, uit 1965, was Stoele stoele, een persiflage op Wooly bully van Sam the Sham & the Pharaohs. (Veel) meer persiflages volgden. Soms was Van Duins persiflage een grotere hit dan het origineel, zo bereikte Van Duin met Doorgaan de zesde plaats in de Nationale Hitparade, terwijl het origineel niet verder kwam dan nummer 22. Van Duin bracht ook oorspronkelijk werk, zoals Jo met de jojo en Family story, in 1973 geschreven door Bas en Aad van Toor.

Van Duin heeft ook een aantal carnavalskrakers opgenomen. Hieronder vallen onder meer Willempie (1976), 'k Heb hele grote bloemkoole (1979), Er staat een paard in de gang/Flip Fluitketel (1981), Joep Meloen (1982), Gatzdeladigee (1983), Wij zijn de vuilnisman (1984) en Mijn opoe heeft een zadel op d'r rug (1985). Van Duin schreef daarnaast ook carnavalsnummers voor onder meer Corrie van Gorp en Ria Valk.
 

Willempie was een groot succes, het nummer stond drie weken op de eerste plaats van de Nationale Hitparade. Willempie ging echter duidelijk over een verstandelijk minder begaafd iemand. Sommigen vatten het op als de spot drijven met verstandelijk gehandicapten. Ouders en verzorgers van een geestelijk gehandicapte spanden zelfs een kort geding aan, omdat Willempie volgens hen een karikatuur van de geestelijk gehandicapte medemens zou zijn, waarbij deze in zijn menselijke waardigheid zou worden aangetast. AVRO's Toppop, dat de Nationale hitparade volgde, toonde het nummer daarom enige tijd niet. Van Duin voorkwam de rechtszaak door in Toppop zijn excuses aan te bieden voor het onopzettelijk kwetsen van de betrokkenen.
 

Serieuzer werk bracht Van Duin met enige regelmaat in albumvorm, zoals de vijfdelige And're André-serie, Wij, Wij Twee, Zing (met vertalingen van Perry Como-songs) en Recht uit het hart.
 

21e eeuw
In 2004 vierde Van Duin zijn 40-jarig artiestenjubileum. Naar aanleiding hiervan ging hij na lange tijd weer het land in met een nieuwe theatershow. Deze werd zo succesvol dat hij een tweede show maakte.

 

In 2005 eindigde hij op nummer 52 in de verkiezing van De grootste Nederlander.
 

In 2005 en in 2008 speelde Van Duin Jan Doedel in het Sinterklaasjournaal.
 

Van Duin trouwde op 23 december 2006 met zijn partner Martin Elferink.
 

In oktober 2007 kwam er een dvd op de markt waarin Van Duin meespeelt. Het gaat om de serie Het meisje met de blauwe hoed waarin Van Duin Toontje Bulthuis speelde. Deze serie stamt uit het begin van de jaren zeventig en werd destijds uitgezonden door de NCRV.
 

Van Duin tekende in augustus 2008 een driejarig contract bij de TROS. Op 27 februari 2009 keerde hij op televisie terug met de Dik Voormekaar Show, een soort vervolg op het gelijknamige radioprogramma. Als opwarmertje hiervoor bracht hij een carnavalsnummer uit: "De balletjes van de koningin", dat gratis werd aangeboden op de TROS website sterren.nl.Niet lang daarna bracht Van Duin het nummer ook op cd-single uit. Het was de zesde nummer één-hit voor Van Duin in de Single Top 100.
 

Op 16 januari 2010 was zijn nieuwe carnavalskraker "Ome Cor heb een drilboor" te zien op Nederland 1. Naar het schijnt is dat de voorloper van een dit jaar uit te brengen dubbel-cd.

Op 30 maart 2010 heeft Van Duin in het televisieprogramma De wereld draait door gezegd dat er weer een nieuw seizoen Animal Crackers aan komt.
 

In 2010 werd hij op de zaterdagavond van Nederland 1 de vervanger van Paul de Leeuw. Hij verving diens X de Leeuw met het programma Van Duin op z'n best, een compilatie-programma met oud en nieuw materiaal van de komiek.
 

Op maandag 24 januari 2011 kreeg Van Duin de Beeld en Geluid Oeuvre Award 2010.
 

Sinds 29 april 2011 is Van Duin officier in de Orde van Oranje-Nassau.
 

Op 28 september 2011 ging de show "Ja hoor... daar is ie weer!" in première. Van Duin doet dat samen met Ron Brandsteder en Anne-Marie Jung.[3]
 

Lijst met televisieprogramma's
Een Avondje TV Met André (1969)

Oebele - Mr. Clean O Clean (1971)

De André van Duin show (1972)

Het meisje met de blauwe hoed - Toon Bulthuis (1972)

Dag dag heerlijke lach (1974)

André van Duin's Pretfilm (1974)

Hotel de Botel (1976)

De Lachcarrousel (1976)

De André van Duin show - Willempie (1977)

Dik Voormekaar Show op TV (1977)

André's kerstshow (1978)

Te land, ter zee en in de lucht - Meneer Vreugdevol (1978-1979)

Lach om het leven (1979)

André van Duin solo (1979)

André van Duin's jubileumshow (1979)

André Alaaf (1979)

Dag '80, hallo '81

De Flip Fluitketel Show (1981)

Het beste van André (1981)

Ik ben Joep Meloen - Joep Meloen (1981)

Op en Top André - Premièreprogramma Joep Meloen (1981)

Kerst met André (herhaling André's kerstshow, 1978) (1982)

Boem-Boem (1982)

André's Comedyparade (1982)

De Boezemvriend - Fred van der Zee/Professor Pasdupain (1982)

De Tele Thuis show (1983)

Moordspel - Panellid (1987)

De Ep Oorklep Show (1987)

Animal Crackers (1988-1989)

Gala voor André (1989)

Wie ben ik? - Teamcaptain (1990-2002)

Jaap Aap Show (1991)

De van Duin show (1993-1994)

Bij van Duin (1994-1995)

De André van Duin show (1995-1998)

Lach mee met André (1996)

Crazy Race (1997-1998)

Pittige tijden - Meneer Wijdbeens (gastrol) (1998)

André's Comedy Club (1998-1999)

Sterrenflat - Vaste gast (enkel de eerste afleveringen) (1999)

André van Duin op z'n best! (2000-2003)

Bij Ron of André (2000)

Ron & André's Bingopaleis (2001-2002)

André & Willeke's Sterrenbingo (2002)

Frans en André - eenmalig programma rond het overlijden van Frans van Dusschoten (2005)

Typisch van Duin (2006)

Toen was geluk heel gewoon - afl. De bijna-doodervaring - Dokter Hornstra (2008)

Dik Voormekaar Show (2009)

Van Duin op z'n best (2009-2011)

BRON: WIKIPEDIA

 




Over ons

Lach Mee Met André Webshop
Postbus 316
8600 AH Sneek
Nederland

Website: www.lachmeemetandre.com
Mail: info@lachmeemetandre.com

Dé webshop voor elke André van Duin fan!

Social Media

Facebook Fanpagina

Inschrijven voor de nieuwsbrief




Aanmelden
Alle bedragen zijn inclusief btw

Powered by CCV Shop software webshop